[NL] Colombia- Jayder Quintana

Wie in Colombia opkomt voor mensenrechten, riskeert zijn of haar leven. 2020 was opnieuw een uiterst gewelddadig jaar. Sociale leiders en organisaties zijn er kop van jut en worden voortdurend geconfronteerd met doodsbedreigingen, aanvallen en moorden. De moord op de 18-jarige vakbondsactivist en mensenrechtenverdediger Jayder Quintana levert daar jammer genoeg nogmaals het bewijs van.

Wie in Colombia opkomt voor mensenrechten, riskeert zijn of haar leven. 2020 was opnieuw een uiterst gewelddadig jaar. Sociale leiders en organisaties zijn er kop van jut en worden voortdurend geconfronteerd met doodsbedreigingen, aanvallen en moorden. Meer en meer jonge sociale leiders zijn het slachtoffer. Colombia blijft het gevaarlijkste land ter wereld voor vakbondsactivisten. De moord op de 18-jarige vakbondsactivist en mensenrechtenverdediger Jayder Quintana, bewijst dit nogmaals.

Op zaterdag 3 oktober werd Jayder Quintana vermoord in Cauca, de meest gewelddadige regio van het land. Paramilitairen en andere gewapende groeperingen hebben er vrij spel. Jayder was lid van delandbouwvakbond FENSUAGRO. Het mensenrechtennetwerk REDFIC vertelde dat Jayder zijn motorfiets in het centrum van Cajibio had gerepareerd, toen de politie hem benaderde en vroeg om zijn identiteitskaart in te zien. Kort daarna, toen hij op zijn motor in de buurt rondreed, onderschepten twee aanvallers Jayder en schoten hem met verschillende kogels neer.

Ondertussen werden al meer dan 30 leden van FENSUAGRO vermoord sinds de Colombiaanse regering en de guerilla-organisatie FARC bijna vier jaar geleden een vredesakkoord ondertekenden. Volgens de mensenrechtenorganisatie INDEPAZ zijn in deze periode in totaal meer dan 1.000 sociale activisten en mensenrechtenverdedigers gedood. Daders gaan steeds vrijuit in een klimaat van corruptie en straffeloosheid. Het zijn activisten die ijveren voor de toepassing van het vredesakkoord. Het eerste punt daarvan, het teruggeven van de geroofde grond aan de kleine boeren die de rechtmatige eigenaars zijn, wordt niet toegepast door de regering van president Duque. Nochtans is dit een cruciale voorwaarde om te komen tot vrede met sociale rechtvaardigheid.

De Belgische ambassade liet weten zich ernstige zorgen te maken over de aanhoudende bedreigingen en moorden op Colombiaanse mensenrechtenverdedigers, inheemse- en sociale leiders en ex-FARC-strijders. De ambassade roept dan ook op om strengere maatregelen te handhaven en zo het toenemende geweld in de kiem te smoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: